Pepparkaksbollar-Antiinflammatoriskt julgodis
Pepparkaksbollar som verkar antiinflammatoriskt. Ett recept på antiinflammatorisk julmat med kryddor som har antiinflammatoriska egenskaper: kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Smakar precis som pepparkaksdeg. Byt ut pepparkakorna mot de här nyttiga sockerfria pepparkaksbollarna på ditt julbord.

Antiinflammatoriska pepparkaksbollar på julbordet

På julen får vi i oss väldigt mycket onyttig julmat men istället för att proppa i oss godis som är fulla av e-ämnen och tomma kalorier kan vi göra nyttigt antiinflammatoriskt julgodis istället som gör att vi får i oss saker vi mår bra av. Detta recept passar även bra att äta istället för lördagsgodis eller till fredagsmyset.

Glutenfritt godis

De här pepparkaksbollarna innehåller inget raffinerat socker eller gluten.

Blötläggning av nötter

Råa nötter innehåller fytinsyra men det finns även i baljväxter, spannmål och frön. Vi människor har svårt att bryta ner fytinsyra eftersom vi saknar enzymet fytas. Om vi ät er en kost som till stor del består av råvaror som innehåller stora mängder fytinsyra kan vi få mineralbrist av järn, kalcium, zink och magnesium. Detta är på grund av att fytinsyran binder upp dessa ämnen. För att motverka detta kan man blötlägga nötterna i några timmar. På så sätt hjälper du kroppen att kunna bryta ner fytinsyran. Lägg nötterna i ett glas eller en skål och täck med vatten. Förvara det gärna i kylskåp.

För att göra pepparkaksbollar behöver du:

1 dl blötlagda cashewnötter
1 dl blötlagda mandlar
5 dadlar
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
5 kryddnejlikor
en bit ingefära (2*2 cm)

Gör så här:

1. Blötlägg nötterna i minst 8 timmar. Detta för att fytinsyran som finns nötterna inte ska hämma upptaget av bland annat mineralerna.
2. Mortla kryddnejlikorna.
3. Riv ingefäran.
4. Kör nötterna i en matberedare eller höghastighetsblender. Det kan vara enklast att börja med nötterna och sen tillsätta dadlarna och kryddorna. Mixa allt tills bollarna fått önskad konsistens.
5. Rulla till bollar och förvara i kylskåp.

Här tipsar vi om bästa blendern.

Här samlar vi fler tips på antiinflammatorisk julmat. Här har vi fler recept på nyttigare efterrätter.

4 kommentarer på ”Pepparkaksbollar-Antiinflammatoriskt julgodis

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *