Antiinflammatoriskt bröd! Ett gott recept på ett glutenfritt veganskt bröd du enkelt lagar hemma med havregryn och nötter. Lägg i det du gillar. Går bra att frysa.

Antiinflammatoriskt bröd till frukost

När man går över till att äta antiinflammatorisk mat från en mer traditionell kost brukar det svåraste att ge upp vara att äta bröd. Här kommer ett recept som varken innehåller gluten, animalier eller mejeriprodukter.

Lägg i det du gillar

I detta recept hade vi i mandlar, sesamfrön och pumpakärnor men föredrar du exempelvis valnötter eller solrosfrön går det lika bra. Ta det du gillar. Vill man ha ett lite sötare bröd kan man ha i torkad frukt eller bär. Vi valde att ha nötterna och fröna i lite större bitar men gillar man inte att ha brödet så grovt kan man mixa nötterna och fröerna i en matberedare eller en höghastighetsblender.

Blötläggning av nötter och fröer

Råa nötter och fröer innehåller bland annat fytinsyra som är en försvarsmekanism som finns i nötter, balväxter, spannmål och frön. Vi människor saknar enzymet fytas som hjälper till att bryta ner fytinsyran. Om kosten består av råvaror som innehåller stora mängder fytinsyra kan vi få mineralbrist av järn, kalcium, zink och magnesium då fytinsyran binder upp dessa ämnen. För att komma runt detta kan man blötlägga nötterna och fröerna i några timmar så att kroppen lättare bryter ner fytinsyran.

Tips på pålägg

Servera gärna detta bröd med någon god röra exempelvis hummus eller avokadoröra eller något gott nötsmör.

För att baka antiinflammatoriskt bröd behöver du:

5 dl glutenfria havregryn
2 dl mandlar
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 tsk salt
4 msk psylliumfrön eller fiberhusk
3 msk chiafrön
1/2 dl olivolja
6 dl vatten
kokosolja till att smörja formen

Gör så här:

1. Hacka mandlarna och pumpakärnorna i mindre bitar, eller kör dem i en matberedare tills de fått den storlek du önskar.
2. Blanda havregryn, mandlar, sesamfrön, pumpakärnor, salt, fiberhusk och chiafrön med olivolja och vatten. Rör om tills degen fått en jämn konsistens.
3. Låt degen stå i en bunke i kylskåpet i några timmar så att degen får svälla, gärna över natten.
4. Smörj en brödform med kokosolja.
5. Lägg i degen i brödformen och grädda i ugnen på 175 grader i varmluft i ca en timme. Vill du sänka temperaturen går det bra men då tar det lite längre tid.

Här i vårt arkiv samlar vi fler recept på antiinflammatoriska frukostar.