Gurkmejalatte till fikat

Gurkmejalatte eller golden milk som den även kallas är ett bra alternativ till eftermiddagsfikat. Gjort på havremjölk, gurkmeja, ceylonkanel, kardemumma, kokosolja, ingefära, cayennepeppar och svartpeppar.

Gurkmejalatte, gurkmejacappuccino eller golden milk

Kärt barn har många namn! Det finns många namn på denna värmande dryck; gurkmejalatte, gurkmejacappuccino eller golden milk. En nyttig dryck som du enkelt gör och som värmer ordentligt. Perfekt start på morgonen till frukost eller till fikat på förmiddagen eller eftermiddagen.

Varför ska man äta gurkmeja?

Gurkmeja är en av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns! Den innehåller kurkumin som är en kraftig antioxidant som har antiinflammatoriska egenskaper, stärker immunförsvaret och främjar matsmältningen. Kurkumin är fettlösligt och genom att tillsätta kokosolja i vår gurkmejalatte så hjälper vi kroppen att ta upp kurkuminet. Genom att tillsätta färskmalen svartpeppar som innehåller piperin hjälper även det till att kurkuminet i gurkmeja blir biotillgängligt. Detta innebär att det kan tas upp av kroppen överhuvudtaget. Det kanske låter lite konstigt att ha i svartpeppar och cayennepeppar men det smakar faktiskt riktigt gott!

För att laga gurkmejalatte behöver du:

Till 1 portion

1 dl havredryck eller annan växtbaserad dryck
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk kokosolja
1/2 tsk mald ceylonkanel
1/2 tsk mald eller färsk riven ingefära
1/2 tsk kardemumma
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
ev 1/2 tsk honung om du vill ha den lite sötare

Gör så här:

1. Rör ihop havremjölken eller den växtbaserade mjölken med gurkmeja, kokosolja, ceylonkanel, cayennpeppar och svartpeppar i en kastrull med en visp.
2. Riv i ingefäran med skal på om du använder färsk, alternativt lägg i torkad.
3. Värm allt på låg temperatur.
4. Vill du ha den lite sötare kan du tillsätta honung i slutet.
5. Färdigt att servera!

Vill du ha mer inspiration på antiinflammatorisk frukost kan du titta här i vårt arkiv.

Vill du ha något gott att äta till din gurkmejalatte kan du titta vårt receptarkiv där vi samlar lite nyttigare mellanmål.

Följ Tarmgodis på Instagram