Glutenfria scones utan mejeriprodukter med mandlar eller mandelmjöl och havregryn smakar riktigt gott. Perfekt att laga om du vill ha en extra mysig stund till helgfrukosten eller till fika.

Glutenfria scones till Afternoon tea

På helgen kan det vara mysigt att ta sig tid att äta en lite längre frukost. Då passar det här receptet perfekt! Du kan använda dig av mandelmjöl eller hela mandlar som du själv gör lite mer finfördelade. Det kan vara gott att lämna några lite större bitar kvar. Blötlägg gärna mandlarna över natten så att kroppen enklare tar upp all näring. Det kan även vara gott att ha i torkad frukt eller solroskärnor i. Släng i dina favoriter!

Grädda på låg temperatur

Ju högre temperatur och ju längre tillagningstid som används vid ugnsbakning, desto mer akrylamid bildas det. Det finns studier som visar att akrylamid kan orsaka cancer hos djur. Här får du själv avgöra vilken temperatur du vill baka brödet på. Höjer du temperaturen går det så klart snabbare att grädda klart brödet.

För att laga glutenfria scones behöver du:

2 dl blötlagda mandlar eller mandelmjöl
4,5 dl glutenfria havregryn
3 dl valfri växtbaserad mjölk
1 tsk bikarbonat
1 tsk fiberhusk
1/2 dl kokosolja eller olivolja
salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Om du använder mandlar: Mixa dem i en blender eller med hjälp av en mixerstav tills de blivit fint fördelade.
3. Blanda mandelmjöl, havregryn, växtbaserad mjölk, bikarbonat, fiberhusk, olja och valfri mängd salt i en bunke.
4. Rör om tills det blivit en jämn smet.
5. Smörj en plåt och klicka ut smeten till 8 scones.
6. Grädda i ugnen i ca en timme. Servera med dina favorittillbehör.

Vill du ha fler tips på vad du kan äta till frukost kan du titta här i vårt arkiv där vi samlar tips på antiinflammatoriska frukostar.

Följ Tarmgodis på Bloglovin’ så att du inte missar något recept och Instagram