Matchabollar med lime och ingefära

Matchabollar är ett bra antiinflammatoriskt mellanmål som passar perfekt när man behöver lite extra energi. Ett enkelt antiinflammatoriskt recept som alla gillar.

Matchabollar till mellanmål eller efterrätt

Matchabollar är ett briktigt bra alternativ om du behöver tanka ny energi. Det smakar riktigt gott och speciellt i denna kombination med lime och ingefära. Blötlägg gärna cashewnötterna i 2-4 timmar så maximerar du näringsupptaget. Nötter innehåller fytinsyra som kroppen har svårt att ta upp men genom blötläggningen underlättar du näringsupptaget.

Vad är matcha?

Svar? Matcha är hela, torkade och fint pulveriserade gröna teblad. Innan bladen skördas har de skyddats från solljus, vilket gör att klorofyllnivåerna ökar, vilket i sin tur påverkar näringsinnehållet. När man dricker te på traditionellt sätt får vi endast i oss en liten mängd av näringsämnena från tebladet. Med matcha får vi i oss allt. Matcha är en så kallad superfood full av antioxidanter. Det har en hög halt av aminosyror, och sänker kolesterol och stabiliserar blodsockret. Det är även uppiggande då det innehåller L-teanin och koffein. Matcha är också rikt på vitamin C, selen, krom, zink, kalium och magnesium, dessutom innehåller det klorofyll och fiber. En riktig hälsobomb!

Ekologisk lime

Använd gärna en ekologisk lime då besprutningsmedlet sätter sig i skalet. Ibland kan det vara svårt att få tag på ekologisk lime men då går det lika bra med ekologisk citron.

För att laga matchabollar behöver du:

ca 10 matchabollar
4 dadlar
2 dl glutenfria havregryn
2 dl blötlagda cashewnötter
1 nypa salt
1 msk matchapuver
zest och saft från 1 ekologisk lime eller 1/2 citron
en bit ingefära, ca 2*2 cm
sesamfrön att rulla i

Gör så här:

1. Tvätta limen eller citronen. Riv av skalet och pressa ur saften.
2. Mixa dadlar, havregryn, cashewnötter, salt, citrussaften och zest med hjälp av en mixerstav eller high speed blender tills de fått en jämn konsistens.
2. Rulla till ca tio bollar i sesamfrön. Klart!

Här tipsar vi om bästa blendern.

Fler antiinflammatoriska mellanmål finns här.

12 svar på ”Matchabollar med lime och ingefära”

Lämna en kommentar