Antiinflammatoriska böcker

Antiinflammatoriska böcker! Här kommer tips på böcker att läsa om du vill lära dig mer om antiinflammatorisk kost eller hitta inspiration på vad du kan laga för mat.

Artikeln innehåller annonslänkar

Autoimmun handbok, autoimmun kokbok och Den läkande maten

Autoimmun Handbok är skriven av Karl Hultén och Anna-Maria Norman som tillsammans driver Paleoteket. Här beskrivs samband mellan immunförsvar, maghälsa och hormoner utifrån den forskning som finns på ett begripligt sätt. Det autoimmuna protokollet (AIP) är ett kostupplägg som utesluter tarmirriterande och inflammatoriska livsmedel. I boken finns konkreta verktyg, matlistor och recept. Karl Hultén har även tillsammans med Cecilia Nisbet Nilsson, som är medicinjournalist och kostrådgivare, skrivit Autoimmun kokbok som samlar recept och principer som är stor hjälp vid autoimmun sjukdom och andra kroniska besvär som allergi och IBS. Författarna har själva blivit symtomfria med hjälp av metoden. Cecilia Nisbet Nilsson har även skrivit Den läkande maten. Efter många år med krånglande mage hittade hon metoden AIP. I boken finns en introduktion till AIP, hur man ska tänka samt ett 70-tal recept för vardag och fest.

Food Pharmacy

Food Pharmacys succéböcker utan pekpinnar! Första boken handlar om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Allt beskrivet på ett humoristiskt sätt. Den innehåller en del recept men vill man ha fler exempel på vad man kan laga så rekommenderas den efterföljande boken full med antiinflammatoriska recept. I den tredje boken får vi hjälp att bli en näringsjägare med ett näringsjägarsystem som gör det enkelt att veta om man får i sig tillräckligt med näring. Fokus ligger på vad som ska läggas till istället för att ta bort något. Boken avslutas med ett jägarexamensprov.

Hälsorevolutionen och Bliss

Maria Borelius hade ständigt ont i ryggen, kände sig deppig och helt i avsaknad av energi. Via en amerikansk fitnessguru kom hon i kontakt med antiinflammatorisk kost och märkte hur ryggontet i kombination av träning förbättrades, det psykiska mående förbättrades, hon kände sig gladare och fick mer energi. I Hälsorevolutionen får vi följa med Maria på hennes personliga resa inom den antiinflammatoriska livsstilen när hon bland annat träffar en läkare som forskar inom antiinflammatorisk kost, en resa till Indien och mycket mer. Boken är mycket lättläst och ger många insikter till hur vi kan leva ett bättre liv. Nu kommer hon dessutom med en uppföljare som fortsätter där Hälsorevolutionen slutade. I den nya boken Bliss får vi följa med Maria när hon följer forskare och gurus för att nå ett bättre jag. Hon bjuder även på genvägar och knep som fungerar med 50 antiinflammatoriska recept, träningsprogram, matplaner och inköpslistor.

Välj Hälsa

Stig Bengmark har i över trettio år utforskat vad tarmbakterierna har för betydelse för hälsan. Boken är lättläst, informativ och fokuserar på sambandet mellan kost och tarmflora. Läs mer om Stigs 12 budord och ta del av recept för ett längre och friskare liv.

Kimchi och kombucha

I Kimchi och kombucha berättar Soki Choi på ett enkelt sätt hur forskningen inom tarmbakterierna ser ut. Tarmbakterierna påverkar vårt immunförsvar men verkar även spela en viktig roll inom alzheimer, parkinson, autism, adhd, stress, ångest och depression. För att skriva den här boken har Soki Choi sammanställt över 400 forskningsartiklar inom ämnet. Hon ger också tips på sina bästa recept på kimchi och kombucha som innehåller goda bakterier. En mycket läsvärd bok om man vill nörda ner sig inom livsmedel, medicin och mikrobiologi.

Hoppas du finner någon favorit!