Sockerfri morotskaka utan gluten och mejeriprodukter är ett riktigt gott alternativ om du är sugen på något gott till fikat. Med morot, mandlar, kanel, kardemumma, lime och ägg och cashewgrädde på toppen.

Baka en sockerfri morotskaka utan gluten

Den här morotskakan smakar riktigt gott till fikat. Tack vare nötterna och kokosoljan innehåller den nyttiga fetter. Dadlar innehåller kostfibrer och även många näringsämnen, varav sju vitaminer och 10 mineraler – exempelvis C-vitamin, A-vitamin, B-vitaminer, kalcium och järn. Viktigt att tänka på dock är att fruktos via sin nedbrytning i kroppen kan öka risken för fettlever och samtidigt påverka kroppens blodfetter. Det är dock okej att äta i mindre mängd.

Blötläggning eller aktivering av nötter

Kroppen har svårt att absorbera all näring i nötter men genom att blötlägga mandlarna och cashewnötterna hjälper du kroppen att maximera näringsupptaget. Cashewnötter brukar behöva blötläggas i ca 2 timmar, därefter kan de upplevas som lite slemmiga. Mandlar kan du blötlägga i 8-12 timmar så exempelvis över natten.

Ekologisk lime

Använd gärna en ekologisk lime då mycket av bekämpningsmedlet från konventionellt odlad lime sitter i skalet. Det kan ibland vara svårt att få tag på ekologisk lime men då går det lika bra att använda en ekologisk citron.

För att laga en sockerfri morotskaka behöver du:

Till morotskakan:
3 dl mandlar, gärna blötlagda
7 dadlar
2 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
1 msk ceylonkanel
1 tsk kardemumma
2 morötter
2 ägg, alternativt chiaägg: 2 msk chiafrön och 6 msk vatten som får svälla i 10-15 minuter
Skal från en lime

Frosting:
2 dl blötlagda cashewnötter
2 dl vatten
1 tsk honung
1 krm vaniljpulver

Gör så här:

1. Mixa mandlar, dadlar, kokosolja, bakpulver, ceylonkanel, kardemumma, ägg eller chiaägg, och skal från en lime med hjälp av en matberedare eller en mixerstav.
2. Skala morötterna och riv dem på minsta hålen på rivjärnet.
3. Häll i morötterna i smeten och rör om.
4. Smörj en ugnsfast form med kokosolja och häll sedan i smeten.
5. Grädda i ugnen på 100 grader i varmluft i ca en timme.
6. Mixa cashewnötter, vatten, honung och vaniljpulver med hjälp av en mixerstav eller matberedare tills det blivit en jämn gräddig smet.
7. Bred ut frostingen på kakan när den är färdiggräddad. Färdigt att servera!

Vill du ha fler tips på lite mindre onyttiga alternativ till fika kan du titta i vårt arkiv här.

Följ Tarmgodis på Bloglovin’ och Instagram