En riktigt god glutenfri sockerkaka som innehåller mycket näring. Istället för mjöl används här vita bönor. Denna kaka går även att göra vegansk.
Glutenfri sockerkaka utan ägg
Det går också bra att baka den här kakan utan ägg. Använd istället 1 msk chiafrön och 3 msk vatten per ägg. Rör ihop chiafröna med vatten och låt svälla i tio minuter innan du blandar ner det i smeten med övriga ingredienser.
Baka med bönor
Att baka med bönor går riktigt bra. Det är ett utmärkt sätt att få i sig ett mer näringsrikt alternativ till exempelvis vetemjöl, perfekt om du är känslig mot gluten. Bönorna i detta recept kan även bytas ut mot kikärtor men de smakar lite mer än vita bönor anser vi.
Glutenfri sockerkaka recept
- 1 paket vita bönor (230 g avrunnen vikt)
- 6 dadlar
- 2 ägg, alternativt 2 msk chiafrön och 6 msk vatten som rörs ihop och får stå i tio minuter
- 1 nypa salt
- 0,5 tsk bakpulver
- zest och saft från en ekologisk citron
- 1 dl kokosolja
Hur bakar man glutenfri sockerkaka?
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Skölj av bönorna noggrant i vatten.
- Blanda ihop bönorna, dadlarna, äggen eller chiaäggen, salt, bakpulver, zest och saft från citronen och kokosolja.
- Kör allt i en höghastighetsblender (här tipsar vi om vår favoritblender), eller mixa ihop med en mixerstav.
- Smörj en ugnsfast form med kokosolja.
- Häll i smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Läs gärna här om du vill lära dig mer om antiinflammatorisk kost där vi förklarar mer ingående och reder ut begreppen.
Vi vill gärna tipsa om ett annat recept där vi använder oss av svarta bönor, nämligen sockerfri kladdkaka, perfekt om man vill äta något till efterrätt eller mellanmål för den delen men inte vill äta socker eller gluten.