Site icon Tarmgodis

Röda linser med kokosmjölk

Röda-linser-med-kokosmjölk

Röda-linser-med-kokosmjölk



gtag('config', 'UA-126646081-2');
Röda linser med kokosmjölk är så gott! Här är ett recept på antiinflammatorisk mat med röda linser, kokosmjölk, gurkmeja, curry, blomkål, lime och chili. Goda smaker som gör gott för både tarmflora och själ.

Röda linser med kokosmjölk

Den här rätten är ett riktigt bra recept som passar bra till vardags. Den innehåller råvaror man oftast har hemma. Den här rätten brukar gå hem hos både liten som stor.

Vad är gurkmeja bra för?

Gurkmeja är bra för immunförsvaret. Den innehåller kurkumin som motverkar inflammation och fungerar även som en kraftig antioxidant. Och så smakar den ju så gott, speciellt tillsammans med linser och kokosmjölk.

Blötlägg linserna

Röda linser är ett glutenfritt alternativ som är rika på protein och fiber. Man kan vara olika känslig och linser innehåller antinutritionella ämnen som kan vara svårsmälta. Om man har svårt att bryta ned baljväxter kan det vara bra att blötlägga linserna innan man tillagar dem. Väljer du att blötlägga linserna så kortas koktiden ner.

Kokosmjölk

Kokosmjölk är ett krämigt alternativ till mjölk och grädde när vi lagar mat som är helt mjölk- och laktosfritt. Bra om man har en känslig mage. Kokosmjölk innehåller kalium, järn, magnesium och fosfor. Om du använder dig av kokosmjölk på konserv, se till att du köper en som är bisfenolfri.

För att laga röda linser med kokosmjölk behöver du:

4 port
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
250 g blomkål
1 msk curry
1 msk gurkmeja
1 tsk torkad chili
1 ekologisk lime
3 dl röda linser
400 g kokosmjölk
6 dl vatten
3 tomater
salt
peppar
kokosolja till stekning

Gör så här:

1. Hacka lök och två vitlöksklyftor.
2. Stek i kokosolja på låg värme.
3. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg i stekpannan.
4. Tillsätt curry, gurkmeja, torkad chili, limezest, linser, kokosmjölk och vatten.
5. Låt koka i ca 10 minuter tills linserna fortfarande har lite tuggmotstånd.
6. Pressa eller riv i den sista vitlöksklyftan.
7. Skär tomaterna i bitar och lägg i tillsammans med linsgrytan.
8. Smaka av med salt, peppar och pressad lime. Färdigt!

Här finns fler antiinflammatoriska luncher. Vill du ha recept på antiinflammatoriska middagar finns det här.