Nyttig granola med linser- en antiinflammatorisk frukost. Här kommer ett antiinflammatoriskt recept på en fiberrik glutenfri nyttig granola där sötningen består av äpeljuice, kanel, kardemumma och kakao.

Varför ska du ha linser i granolan?

För att få så bra tarmbakterier som möjligt är det viktigt att vi får i oss kostfibrer som är en näringskälla åt tarmbakterierna. Den mängd fibrer vi får i oss påverkar blodsocker, insulinkänslighet och viktökning. Forskning visar att kostfibrer påverkar tillståndet i tjocktarmen och får vi inte i oss tillräckligt med kostfibrer kan det leda till att vi får en försämrad tarmflora. Detta kan leda till inflammatoriska sjukdomar.

Antiinflammatorisk frukost

Genom att ha granola med linser i så har du redan till frukost fått i dig kostfibrer redan vid ditt första mål. Så bra! Denna antiinflammatoriska frukost ger dig en riktigt bra start på dagen. Ett enkelt recept på antiinflammatorisk kost som snabbt går åt eftersom det är så gott så det kan vara bra att laga en dubbel sats så att det räcker!

För att laga nyttig granola behöver du:

1 dl blötlagda röda linser
1 dl blötlagt bovete
1 dl blötlagda mandlar
1 dl blötlagda cashewnötter
1/2 dl blötlagda pumpakärnor
1 dl kokos
1/2 dl blötlagda sesamfrön
1 dl kakao
2 dl äppeljuice
1 krm salt
1 msk ceylonkanel
1 msk kardemumma
3 msk kokosolja

Gör så här:

1. Blötlägg linser, bovete, mandlar och cashewnötter i minst 8 timmar.
2. Koka upp bovetet i 2 dl vatten.
3. Lägg bovetet i en sil och skölj noggrant i kallt vatten.
4. Skölj allt som är blötlagt noga och lägg ut på en plåt.
5. Tillsätt äppeljuice, kokos, kakao, salt, ceylonkanel, kardemumma och kokosolja.
6. Rör runt tills det blivit en jämn smet.
7. Grädda i ugnen i 100 grader i ca två timmar tills granolan blivit lite knaprig.

Här i vårt arkiv samlar vi fler recept på antiinflammatorisk frukost.