Saffransdressing passar riktigt bra i den här antiinflammatoriska lunchen med räkor och quinoa. Ett enkelt recept om du vill ha inspiration på antiinflammatorisk mat.

Varför saffran?
Saffran har i tusentals år använts som en stämningshöjare. Studier har visat att saffran höjer serotonin-nivåerna vilket påverkar känsloläge, humör och mentala balans. Brist på serotonin kan göra att man känner sig trött på livet och i värsta fall kan det leda till depression. Studier visar att personer som kände sig trötta och nedstämda kunde höja sinnesstämningen efter bara 14 dagar med hjälp av saffran.

Här kommer ett recept på en smakrik sallad som boostar ditt välbefinnande. Rödkål är antiinflammatoriskt och fullproppat med vitaminer, kostfibrer och antioxidanter. Studier visar att om man äter rödkål minskar risken för både hjärt-kärlsjukdomar och flera olika cancerformer.

Quinoa är ett proteinrikt näringsrikt alternativ till ris, pasta och couscous med ett lågt GI som också är glutenfritt.

Spenat innehåller viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

4 port

300 g skalade räkor
2 dl quinoa
3 morötter
200 g rödkål
200 g spenat

Saffransdressing:
3 dl soyghurt
1/2 pressad vitlöksklyfta
0,5 g saffran
Citronzest från en 1/2 citron
Salt
Peppar

1. Koka quinoan enligt anvisning
2. Skala morötterna och riv dem
3. Strimla rödkålen
4. Skölj spenaten
5. Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Klart att servera.