Antiinflammatorisk frukost: havregrynsgröt

Antiinflammatorisk frukost kan i början kännas svårt om man är van att äta bröd och mejeriprodukter till frukost. En enkel frukost som är både god, snabb och mättande är havregrynsgröt med jordgubbar och jordnötssmör. Tillsätt ägg om du vill för extra mättnad.

Vad skiljer vanliga havregryn från glutenfria?

Havregryn är naturligt fria från gluten men det kan det slinka med råg, korn eller vete vid sådd, skörd eller transport. Glutenfria havregryn hanteras och odlas mer kontrollerat vilket gör att de är helt glutenfria.

Varför är det bra att äta havregryn?

Havre är ett mycket tåligt sädesslag som inte behöver så mycket ljus och som klarar kyla bra. Det passar därför väldigt bra för svenska förhållanden. Havren härstammar från Sydeuropa och började odlas i Norden på 1700-talet. Under 1800-talet var havre en av Sveriges viktigaste exportprodukter och användes i huvudsak till hästfoder. Havre är inte bara klimatsmart utan är även rikt på B-vitamin, kalium och magnesium och antioxidanter. Den innehåller också betaglukaner som är en löslig kostfiber som bidrar till en jämnare blodsockernivå, sänkt kolesterolhalt och att hålla magen i form. Havre innehåller dessutom viktiga aminosyror.

Antiinflammatorisk frukost

Starta din dag med att laga till en gluten- och mejerifri frukost. Den här frukosten passar bra till vardags då den inte tar särkilt lång tid att laga. Bovetegröt är ett annat antiinflammatoriskt recept på frukost men den tar lite längre tid och passar kanske därför bättre på helgen när frukosten får ta lite längre tid.

Du behöver:

1 dl havregryn

2 dl växbaserad mjölk eller vatten

en nypa salt

ev ett ägg

2 msk jordnötssmör

1 dl jordgubbar (frysta eller färska)

Gör så här:

Koka upp havregryn, salt och växtmjölk/vatten i en kastrull i någon minut. Rör om då och då tills gröten fått önskad konsistens.Vill du hålla dig mätt extra länge kan du knäcka i ett ägg i slutet av koktiden och röra om tills det blivit krämigt. Servera med jordnötssmör och jordgubbar i bitar.

Fler tips på antiinflammatorisk frukost finns här.

80 svar på ”Antiinflammatorisk frukost: havregrynsgröt”

  1. vi6058

    Svara
  2. самоходный штабелер
    [url=https://shtabeler-elektricheskiy-samokhodnyy.ru]http://shtabeler-elektricheskiy-samokhodnyy.ru/[/url]

    Svara

Lämna en kommentar