Shakshuka är riktigt god antiinflammatorisk vardagsmat. Ett enkelt recept med tomat, antiinflammatoriska kryddor, paprika, vitlök, ägg och lök. Råvaror man oftast har hemma. En snabblagad rätt som snabbt blir en favorit.

Shakshuka kommer från mellanöstern

Shakshuka är en tunisisk äggrätt som är populär i mellanöstern och i Nordafrika där den äts till frukost. Kombinationen av tomat och ägg gifter sig så bra och smakar riktigt gott!

Är ägg antiinflammatoriska?

Inom antiinflammatorisk kost ligger ägg under de livsmedel man kan äta ibland. Vill man utesluta äggen i den här rätten går det bra.

Antiinflammatorisk vardagsmat

Den här rätten passar bra att laga till vardags. Det är ju ursprungligen en rätt som serveras till frukost eller brunch men passar minst lika bra att äta till lunch eller middag. Servera gärna tillsammans med exempelvis durra som påminner mycket om ris eller quinoa. Den här rätten brukar även gå hem hos barn. Är de inte vana att äta så kryddstark mat behöver man inte ta lika stor andel kryddor.

För att laga Shakshuka behöver du:

4 port
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g krossade eller färska tomater
1/2 tsk torkad koriander
1/2 tsk spiskummin
1 krm chiliflakes
salt
peppar
1 dl vatten
4 ägg
persilja

Gör så här:

1. Hacka paprikan, vitlöken och löken i mindre bitar.
2. Stek på låg värme i en stekpanna.
3. Om du använder färska tomater, skär dem i mindre bitar. Lägg i tomaterna eller de krossade tomaterna i stekpannan.
4. Tillsätt vatten, koriander, spiskummin, chiliflakes, salt och peppar.
5. Låt allt koka upp.
6. Gör små hål i såsen med en sked och knäck i ett ägg. Upprepa tills alla ägg ligger i stekpannan.
7. Låt äggen koka med tills de fortfarande är krämiga i gulan. Detta tar ungefär 5-10 minuter.
8. Smaka av med färsk persilja.
9. Servera gärna med exempelvis kokta durrakorn eller quinoa.

Vill du ha mer inspiration på antiinflammatoriska vardagsrecept kan du titta i vårt arkiv här.

Follow my blog with Bloglovin