Linspasta med tomatsås är ett snabblagat antiinflammatoriskt recept till vardags som även passar kräsna barn. Antiinflammatorisk kost som är enkelt att laga med krossade tomater, vitlök, chili, lök, cashewnötter och jordärtskocka.

Linspasta är ett bra alternativ till vanlig pasta som innehåller snabba kolhydrater men inte så mycket näring. Nu börjar dessutom fler olika produkter dyka upp så det är bara att prova sig fram vilken som blir just din favorit.

Vitlök, lök och chili är antiinflammatoriska smaksättare som man kan ha till allt. Tomat innehåller antioxidanten lykopen som motverkar uppkomst av inflammation i vävnaderna och även motverkar fria radikaler. Fria radikaler ökar oxidationen i kroppen vilket kan leda till för tidigt åldrande och en rad sjukdomar. När tomaterna upphettas blir lykopenet ännu mer verkningsfullt.

Jordärtskocka innehåller inulin som är en form av prebiotika som innehåller prebiotiska ämnen. Inulin stimulerar tillväxt av bifidobakterier i tarmen.

Linspasta med tomatsås
4 port
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
färsk eller torkad chili
400 g krossade tomater
2 dl blötlagda cashewnötter
2 dl vatten
2 jordärtskockor
salt
peppar
1 msk ofiltrerad äpelcidervinäger
320 g linspasta

Gör så här:
1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Skala jordärtskockorna och riv dem på de finaste hålen på rivjärnet.
3. Stek lök och vitlök på svag värme i en panna.
4. Tillsätt krossade tomater, chili och jordärtskockorna och låt puttra.
5. Mixa cashewnötterna med vatten och häll i tomatsåsen.
6. Koka linspastan enligt anvisning.
7. Smaka av med salt, peppar och äppelcidervinäger.

Här finns fler antiinflammatoriska luncher. Vill du ha recept på antiinflammatoriska middagar finns det här.