Antiinflammatorisk tomatsoppa med belugalinser
Antiinflammatorisk tomatsoppa med belugalinser är en riktigt god måltid som är enkel att laga med krossade tomater, kokosmjölk, lök och vitlök. Ett enkelt antiinflammatoriskt recept som alla i familjen gillar.

Recept på antiinflammatorisk vardagsmat

För att få vardagen att gå ihop behöver man ett antal rätter som är går snabbt att laga, med råvaror man har hemma och som alla gillar. Det här är en sådan rätt. Mina barn som inte alltid är överförtjusta i antiinflammatorisk mat älskar den här soppan. Jag brukar mixa soppan slät eftersom de inte gillar lök i bitar men det kan man göra som man vill. Servera gärna tillsammans med detta fröknäcke som även det är en stor favorit hos barnen.

Tomat innehåller lykopen

Tomater innehåller den röda antioxidanten lykopen som finns precis under skalet på tomaterna. Tomater som plockas omogna för att sedan transporteras och mogna under transporten innehåller relativt låga halter av lykopen. Tomatjuice och krossade tomater på burk innehåller därför högre halter av lykopen eftersom de fått växa tills de blivit mogna. För att optimera lykopenet hos tomaterna behöver tomaterna mogna på plantan. Mängden lykopen ökar dessutom om vi värmer upp tomaterna. Tomater påverkar även kroppens skydd mot UV-strålning och motverkar hudens åldrande. Äter man dessutom tomaten tillsammans med bra vegetabiliska fetter ökar kroppens förmåga att ta upp andra vitaminer och mineraler.

Antiinflammatorisk tomatsoppa:

4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
kokosolja till stekning
400 g krossade tomater
400 g kokosmjölk
örtsalt
peppar
3 dl belugalinser
färsk basilika

Gör så här:

1. Koka belugalinserna enligt anvisning i en separat kastrull.
2. Hacka lök och vitlök.
3. Stek lök och vitlök på låg värme i kokosolja.
4. Häll över krossade tomater och kokosmjölk och låt puttra i några minuter.
5. Smaka av med örtsalt och peppar.
6. Mixa soppan slät.
7. Servera tillsammans med belugalinser, basilika och gärna ett fröknäcke.

Här finns fler antiinflammatoriska luncher. Vill du ha recept på antiinflammatoriska middagar finns det här.

139 svar på ”Antiinflammatorisk tomatsoppa med belugalinser”

Lämna en kommentar