Antiinflammatoriskt knäckebröd som är så gott att det går åt försvinnande snabbt! Det här fröknäcket gillades både av stora och små. I receptet användes pumpafrön, sesamfrön och havregryn men det går bra att lägga till vad du gillar att ha i exempelvis solrosfrön.

Sedan vi i vår familj gick över till antiinflammatorisk kost kan barnen ibland sakna att äta bröd men då passar det här knäckebrödet väldigt bra och det går verkligen hem hos alla. Det här antiinflammatoriska fröknäcket passar bra till frukost, mellanmål eller som tillbehör till exempelvis en soppa. Bryt det i mindre bitar och servera med olika röror som exempelvis tapenade, hummus eller avokadoröra. Vi gör det här brödet flera gånger i veckan och varierar innehållet efter vad som finns hemma.

När man upphettar vissa livsmedel bildas akrylamid. Studier har visat att höga halter akrylamid kan orsaka cancer hos djur och forskare tror att det kan ge en ökad cancerrisk även hos människor. Det här fröknäcket har därför gräddats på låg temperatur. Det tar lite längre tid men det är det värt!

Teffmjöl är ett sädesslag som ursprungligen kommer från Etiopien och Eritrea där det odlats i tusentals år. Det är naturligt fritt från gluten och innehåller kalcium, fibrer, protein, resistent stärkelse och antioxidanter. Det passar mycket bra till bakning.

Du behöver:
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1,5 dl glutenfria havregryn
1 msk psylliumfrön/fiberhusk
1 dl teffmjöl
1/2 dl olivolja
2 dl kokande vatten
ev flingsalt

Gör så här:
1. Blanda alla torra varor i en bunke.
2. Tillsätt oljan och vattnet och rör om ordentligt så att det blir en jämn deg.
3. Platta ut degen så tunt du kan på en smord plåt eller bakplåtspapper.
4. Tillsätt salt om du vill.
5. Grädda i ugnen på 70-100 grader på varmluft i ungefär 2-3 timmar beroende på ugnstemperatur.

Titta här om du vill ha fler tips på antiinflammatorisk frukost. Vill du ha inspiration på antiinflammatoriska mellanmål klicka här.